Apraksts
Lāceņu ievārījums
Agrs, dzestrs rīts, kad debesis sāk krāsoties kā mūsu meklētās ziemeļiem raksturīgās garšīgās ogas. Pirmie saules stari silda plecus, un pirmās putnu dziesmas pavada ogotājus ceļā uz purvu Gaujas Nacionālā parkā. Katrs ogotājs jau zina savas ogu vietas un ik vasaru pēc Jāņiem dodas tās apraudzīt, jo pavisam drīz jau lācenēm jābūt gatavām. Tas ir īss laiks – aptuveni 2 nedēļas. Jūlija sākumā parasti ogas ir nobriedušas lielas, citas vēl blakus tikai zied. Ik gadu čaklajiem lasītājiem izdodas atrast šo īpašo Latvijas zelta ogu starp purva sūnājiem un lāmām un nogādāt līdz prasmīgu meistaru rokām, lai tie pagatavotu garšīgu lāceņu ievārījumu.
No lācenēm gatavojam arī liķieri, pussaldo vīnu un tēju.