Apraksts
Lāceņu tēja
Lācenes ir sastopamas ziemeļu valstīs, tostarp arī Latvijā. Ceļš līdz šim nacionālajam dārgumam nav nemaz tik vienkāršs, bet ieguvums ir neatsverams.
Pagatavošana.
Krūzītē liec apmēram 2 tējkarotes lāceņu kauslapu, aplej ar vārošu ūdeni un ļauj ievilkties aptuveni 3-5 minūtes. Pēc garšas vari pievienot cukuru vai medu.
Sastāvs: lāceņu kauslapas.
Agrs, dzestrs rīts Gaujas nacionālajā parkā, kad debesis sāk krāsoties kā mūsu meklētās ogas. Pirmie saules stari silda plecus, un pirmās putnu dziesmas pavada ogotājus ceļā uz purvu. Katrs jau zina savas labās vietas un ik vasaru pēc Jāņiem dodas tās apraudzīt, jo pavisam drīz jau lācenēm jābūt gatavām. Tas ir īss laiks – aptuveni 2 nedēļas. Jūlija sākumā parasti ogas ir nobriedušas lielas, citas vēl blakus tikai zied. Ik gadu čaklajiem lasītājiem izdodas atrast šo īpašo Latvijas zelta ogu starp purva sūnājiem un lāmām un nogādāt līdz prasmīgu meistaru rokām, lai tie pagatavotu izcilus lāceņu produktus.
Līgatnes vīna darītavā no lācenēm tiek gatavots arī lāceņu vīns un liķieris. Katrai ogai tiek noņemtas kauslapiņas, kuras vasaras siltajā vējā izžāvējot, iegūstam brīnišķīgu, aromātisku tēju.