Apraksts
Pussaldais ķirbju smiltsērkšķu vīns
Pasaulē lielākās ogas rekords pieder ķirbim. Tā kā tā ir tik liela, tad arī izmantošanas iespējas ir gana plašas. Rudenī cilvēku prātus pārņem ķirbju kūku, marinējumu, zupu, sautējumu receptes un ne tikai.
Līgatnes vīna darītavas vīndaris Ainars Vanags izdomāja, kāpēc gan lai nevarētu pamēģināt pagatavot arī vīnu no šīs ogas. Aizraujošs ir ne tikai ķirbju audzēšanas process, kad nezini, cik daudz un cik lieli tie izaugs, bet arī vīna gatavošanas process gaidot, kādas garšas nianses atvērsies dzērienā.
Ķirbjus Latvijā var audzēt no sēklas uzreiz dārzā vai arī vispirms izaudzēt stādiņu mājās un tad to pārstādīt. Vislabākais laiks stādīšanai dārzā ir maijā. Vasarā var vērot kā augs attīstās un zied vairāku mēnešu garumā, bet rudenī līdz pirmajām salnām septembrī vai oktobrī ir jāpaspēj novākt ražu.
Otra vīnā izmantotā oga ir smiltsērkšķis. To ziedi atveras pavasarī līdz ar pirmajām lapām jau aprīlī, maijā. Savukārt ogas nogatavojas augustā, septembrī. Tā kā ogas tiek vāktas ar rokām, lasītājiem ieteicams vilkt cimdus, lai nesadurtos ar ērkšķiem.
Ogas ievāktas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Vīns raudzēts un dabīgi nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Abas ogas, gan lielā, gan mazā nogatavojas principā vienā laikā un to garšas labi papildina viena otru. Ķirbju – smiltsērkšķu vīns labi saderēs ar desertiem, augļiem un sieru. Pieejami arī citi pussaldie vīni ,piemēram, pieneņu, ceriņu, lāceņu, cidoniju, rabarberu. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus.