Apraksts
Pussaldais smiltsērkšķu vīns
Smiltsērkšķis Latvijā sastopams gan savvaļā gan labiekārtotos laukos. Ziedi atveras pavasarī līdz ar pirmajām lapām jau aprīlī, maijā. Lai augs apputeksnētos un tam būtu laba ogu raža nepieciešami gan vīrišķie, gan sievišķie stādi. Pa vasaru tiem ir svarīgi uzņemt daudz mitruma un saules gaismas. Savukārt ogas nogatavojas augustā, septembrī. Tā kā smiltsērkšķis aug ērkšķu kokā, lasītājiem ieteicams uzvilkt cimdus. No ogām var spiest sulu, ievākt eļļu, bet var arī pagatavot gardu vīnu.
Ogas ievāktas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Vīns raudzēts un dabīgi nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Šis vīns būs labs papildinājums pie zivju ēdieniem vai siera. Pieejami arī citi pussaldie vīni ,piemēram, lāceņu, cidoniju, rabarberu, ķirbju smiltsērkšķu. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus.