Apraksts
Ābolu sausais ledus vīns
Latvija ir ābolu zeme, kur gandrīz pie katras mājas ir pa vairākām ābelēm. Maijā un jūnijā ābeļziedu aromāts pārņem dārzus un vilina bites apputeksnēt ziedus, lai jau pavisam drīz aizmestos pirmie āboli. Šķirņu daudzveidība ļauj mums baudīt šos gardos augļus dārzā no augusta līdz pat decembrim. Ja rudenī novāc augļus no koka un uzglabā vēsā pagrabā, tad tos var ēst līdz pat pavasarim.
Āboli vīnam ievākti Gaujas Nacionālā parka teritorijā vēlā rudenī. Pa ziemu tie tiek atstāti ārā salā, lai ābolos vairotos dabīgais cukurs. Kad sagaidīts sals, no āboliem tiek spiesta sula un tiek raudzēts vīns aptuveni 12 mēnešus. Vīna gatavošanas procesā netiek pievienots cukurs; tiek izmantots tikai dabīgais cukurs, kas ir ābolos. Netiek pievienots arī ūdens. Vīns gatavots no 100% ābolu sulas. Vienā pudelē ābolu ledus vīna ir apmēram maiss ar āboliem. Baudiet ābolu sauso ledus vīnu pie zivju ēdieniem vai augļiem. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus. Pieejams arī saldais ābolu ledus vīns.