Apraksts
Saldais ābolu ledus sidrs
Latvija ir ābolu zeme, kur gandrīz pie katras mājas ir pa vairākām ābelēm. Maijā un jūnijā ābeļziedu aromāts pārņem dārzus un vilina bites apputeksnēt ziedus, lai jau pavisam drīz aizmestos pirmie āboli. Šķirņu daudzveidība ļauj mums baudīt šos gardos augļus dārzā no augusta līdz pat decembrim. Ja rudenī novāc augļus no koka un uzglabā vēsā pagrabā, tad tos var ēst līdz pat pavasarim.
Āboli ievākti Gaujas Nacionālā parka teritorijā vēlā rudenī. Pa ziemu tie tiek atstāti ārā salā, lai ābolos vairotos dabīgais cukurs. Kad sagaidīts sals, no āboliem tiek spiesta sula un tiek raudzēts, un nostādināts sidrs aptuveni 6 mēnešus. Ledus sidra gatavošanas procesā netiek pievienots cukurs; tiek izmantots tikai dabīgais cukurs, kas ir ābolos. Netiek pievienots arī ūdens. Sidrs gatavos no 100% ābolu sulas. Pieejams arī cidoniju sidrs. Ieteicams lietot atdzesētu +6˚C. Iespējamas nelielas dabīgas nogulsnes. Satur sulfītus.