Apraksts
Pussausais upeņu vīns
Upenes ir Latvijā ļoti iecienītas un populāras ogas, kas ir sastopamas gandrīz katrā dārzā. Upeņu krūmā pirmie ziedi sāk plaukt maijā, jūnijā un pavisam drīz – jūlijā jau nogatavojas ogas. Kad ogas ir nobriedušas, to aromāts karstā dienā pārņem visu dārzu. Tas ir kā sajust tikko vārīta ievārījuma smaržu vēl atrodoties pie krūma. Ļoti piemērota oga vīna gatavošanai.
Ogas ievāktas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Raudzēts un dabīgi nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Saderēs ar gaļas ēdieniem, piemēram, steiku, šašliku, ribiņām. Svētku galdam pieejams arī upeņu dzirkstošais. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus.