Apraksts
Pussaldais kazeņu vīns
Augusts, septembris ir īstais laiks ievākt dārza “melnās avenes”. Kad oga ir uzbriedusi, tā ir sasniegusi īsto gatavību.
Kazenes ir sastopamas gan savvaļā, gan dārzos. Meža ogas ir tumši zilas ar dažām lielām bumbiņām, kas veido ogu. Ogas ir krietni skābākas nekā dārza kazenei. Vīnā izmantojam tieši kultivētās ogas. Tās ir saldākas, lielākas pēc ogas kopējā izmēra un ogu veido daudz vairāk mazo bumbiņu.
Kazenes ir izteikti melnas no ārpuses, tomēr to sārto vidiņu ieskauj balts aplītis. Interesanti, ka arī vīns no šīm ogām iznāk oranžs nevis melns vai tumši sarkans.
Ogas ievāktas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Vīns raudzēts un dabīgi nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Šis vīns labi saderēs ar desertiem, augļiem un sieru. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus. Pieejami arī citi pussaldie vīni ,piemēram, lāceņu, cidoniju, rabarberu.