Apraksts
Pussaldais lāceņu vīns
Lācenes ir sastopamas ziemeļu valstīs, tostarp arī Latvijā. Ceļš līdz šim nacionālajam dārgumam nav nemaz tik vienkāršs, bet ieguvums ir neatsverams.
Agrs, dzestrs rīts, kad debesis sāk krāsoties kā mūsu meklētās ogas. Pirmie saules stari silda plecus, un pirmās putnu dziesmas pavada ogotājus ceļā uz purvu. Katrs jau zina savas labās vietas un ik vasaru pēc Jāņiem dodas tās apraudzīt, jo pavisam drīz jau lācenēm jābūt gatavām. Tas ir īss laiks – aptuveni 2 nedēļas. Jūlija sākumā parasti ogas ir nobriedušas lielas, citas vēl blakus tikai zied. Ik gadu čaklajiem lasītājiem izdodas atrast šo īpašo Latvijas zelta ogu starp purva sūnājiem un lāmām un nogādāt līdz prasmīgu meistaru rokām, lai tie pagatavotu izcilu lāceņu vīnu.
Ogas ievāktas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Vīns raudzēts un dabīgi nostādināts aptuveni 12 mēnešus. Lāceņu vīns būs īsts baudījums gardēžiem gan kopā ar desertiem, gan ar sieru un augļiem. Pieejami arī citi vīni ,piemēram, brūkleņu, cidoniju, rabarberu. Ieteicams lietot atdzesētu +14˚C. Satur sulfītus.